Лаптопи, компютри и монитори втора употреба

TP-Link WiFi Антена, TL-ANT240SC

Изчерпан продукт. Следете за нова доставка.

Артикул:   Wireless антена

Производител:   TP-Link

Куплунг:   SMA

Усилване:   5 dBi

Статус:   Нов продукт

Допълнителна информация:

5dBi, 2.40GHz външна антена с магнитно закрепване, която значително подобрява обхвата на всеки рутер или мрежова карта в куплунг RP-SMA (Male). Удължителен кабел - 130см. Ревю и тестови резултати - по-долу.

 

Вероятно най-важната функция на настолният компютър или лаптоп е възможността им да се свързват към Интернет. Skype, Facebook, Google, торенти… за много хора компютърът е немислим без тази глобална комуникация и споделяне на данни. Компютърът вече не е изчислителна машина (колкото и тестове за това да публикуваме в този блог), а се явява най-напредналата


техника за свързване на хора, обмяна на идеи и споделяне на информация. Една революция да реши да спретне човек, няма как да мине без компютър и Интернет (мой личен пример за последното). Кое е по-важно за вас - да имате компютър, който смята Super Pi 1M под 10 sek или да притежавате техника, с която да имате светкавична връзка с целия свят и да работите с поне три браузера с по 20 страници всеки, без да натоварвате процесора и паметта и на 20% от ресурсите им?

 

За повечето потребители стандартната кабелна LAN връзка към компютъра остана далече в миналото, за да бъде заместена от много по-удобното и безопасно Wireless свързване. Удобството е обусловено от липсата на кабели и много по-добрата мобилност, а безопасността се дължи, както от елиминиране на вероятността на токови удари по LAN, така и разширените възможности за защита от зловреден софтуер на много от безжичните рутeри. Въпреки, че все повече български доставчици осигуряват подзема оптична мрежа, която е доста по-надеждна от токови удари спрямо стандартния кабел, все още един от основните сервизни проблеми е безвъзвратното дефектиране на техниката след удар по кабелен LAN, за което може да прочетете в тази наша статия.

Токов удар на лаптоп по LAN (снимка от сервиза ни)

Eдна от основните причини голям брой потребители да остават лоялни към кабелното свързване, въпреки рисковете е стабилната и често по-висока скорост на свързване към рутера.

Безжичната връзка, както и всяка друга технология за пренос на данни чрез електромагнитни вълни се влияе от препятствия (например стени), големи разстояния, смущения от друга техника, работеща на близка честота.

Проблемите на WiFi връзката най-често биват:

  • Нискокачествена, технически остаряла или несъвместима техника (рутер или приемник). Този проблем е сравнително рядко срещан, защото повечето от устройствата използват еднакви компоненти и са с аналогично качество, освен това безжичните устройства вече са изключително достъпни за всеки дом;
  • Неспособност на потребителя или негови “консултанти” да свържат и настроят правилно хардуера и софтуера на безжичния рутър (особено, ако е Linux базиран), а най-често се получава проблем с инсталацията на драйвери или мениджър за управление на приемащият сигнала компютър или лаптоп;
  • Третият основен проблем е недостатъчната мощност на излъчвателя или приемника, която зависи основно от приемо-предавателната антена. Именно с този проблем ще се заемем в тази “поучителна” статия. Това е нашият втори опит за тест на Wireless антени, а първата ни статия, свързана с тестове на WiFi антени можете да прочетете тук.

Прекратяваме нашите литературни напъни и се захващаме с това, заради което всеки наш читател се е заел да разгледа тази статия. Това разбира се са тестовете на антените.

 Опитната ни постановка се състои от:

  • Микро-компютър от най-ново поколение (AMD Fusion платформа) с двуядрен процессор AMD E-350, “видеокарта” AMD Radeon HD 6310 (поставена е в кавички, защото е част от един компонент – ALU – CPU+VGA в едно ядро), оперативна памет 8GB DDR3, вградена на mini PCI-E Wireless карта с външен куплунг SMA за свързване на антена и много други екстри, които нямат никакво отношение към тестовете на безжичната връзка. Пълни характеристики на микро-компютъра - тук;
  • 7 антени с различна големина, усилване и качество на изпълнение.

Тестовете се провеждат под Windows 7 Ultimate 64-bit (Trial).

За проверка на качеството на връзката се използва on-line теста speedtest.net, който въпреки, че не е идеален в много отношения, е една добра и много популярна възможност за тест на връзката ви (ping, download speed, upload speed).

Всяка антена се тества поне три последователни пъти през два разделени през половин час периоди. Взима се най-добрият показател, който е подкрепен с поне два много близки резултата.

Основно тестваме връзката с нашият офисен рутер, който е от този модел. Рутерът на TP-Link се намира на около 7 метра от приемника. Между предавател и приемник има носеща колона на кооперацията ни, както и масивна витрина с много джаджи.

Всички мрежи са заключени, които обичайно попадат в обхвата на безжичните приемници в нашият офис са заключени, освен една, която е почти невъзможна за свързване, тъй като източникът и се намира поне през два апартамента от нашият офис.

Започваме тестовете с оригиналната мини антена, която е от тип Omnidirectional и съдейки по нейните размери има усилване 2-3dBi.

Оригиналната малка антена на неттопа се справя доста добре с връзката до нашият рутер в офиса:

Предвид малките размери на антената, тя успява да засече едва две мрежи:

Следващата...

Пълният версия на тази статия, с подробно ревю, резултати и фотографии от тази Wireless антена можете да прочетете в това наше ревю.

Подобни продукти