Лаптопи, компютри и монитори втора употреба

4GB DDR2 SO-DIMM, 800MHz

Изчерпан продукт. Следете за нова доставка.

Артикул:   Памет за лаптоп

Производител:   Различни производители

Тип памет:   DDR2 SO-DIMM for Notebook

Капацитет:   4GB

Честота:   800MHz

Статус:   След корпоративна употреба, в перфектно състояние

Гаранция:   12 месеца (6+ пълна проф. + 6мес.)

Допълнителна информация:

Най-добрият ъпгрейд за лаптопи с чипсет, по-нов от Intel 945. Някои от модулите са тествани на лаптопи като ThinkPad T61/61p/R61i/X61 Tablet, HP Compaq 8510p, DELL Latitude E6400, Fujitsu Siemens Lifebook S7210, които разпознават 8192MB оперативна памет и успешно преминават с нея всички тестове за производителност и стабилност. Паметта се разпознава и от мини лаптопи с един слот за памет, което е тествано на HP Compaq 2510p. Повече подробности в ревюто по-долу. Ревюто се отнася за тествана памет на Samsung и има демонстрационна цел.

 

Най-съществената разлика между предходните поколения лаптопи с DDR2 памет и новите платформи с DDR3 е не скоростта, а поддържаният обем на паметта. Докато лаптопите с DDR3 памет без проблем работят с 8GB, то по-старите мобилни компютри по спецификации поддържат едва 4GB оперативна памет (2 x 2GB). Не са рядкост и компактните лаптопи с един слот за памет, които са ограничени с едва 2GB DDR2 оперативна памет.

Като процесор и дори като видеосистема по-старите мобилни компютри нерядко могат да съперничат с последно поколение лаптопи, особено ако са качествени серии от висок клас, което се вижда от нашите ревюта на ThinkPad T61p и DELL Precision M4400. Но недостатъчният обем оперативна памет е основната причина потребителите да се ориентират към нов лаптоп, дори и той да е от по-нисък клас и със съпоставим като производителност процесор спрямо наличната техника. По-големият обем оперативна памет е необходим при работа с виртуални машини, фотообработка или просто при разточителни на ресурси потребители като мен, които обичат да работят едновременно с няколко текстови документа, поне два Интернет браузера с десетки отворени прозорци, Photoshop и какво ли още не. Вместо да се инвестира в нов лаптоп със спорно качество, в тази статия предлагаме на притежателите на качествена техника като ThinkPad T61 или DELL Latitude E6400 една интересна възможност за ъпгрейд на любимият лаптоп.

Виждате на снимката модули SO-DIMM 4096MB DDR2 на 800MHz - нещо, което на българският пазар не ми е известно да се предлага. Преди да доставим от чужбина тези модули, ние не бяхме сигурни, че те са достатъчно качествени и 100% съвместими с по-старите поколения лаптопи.

Проверка за съвместимост

Преди да тестваме производителността на 4GB-вите модули проверихме с кои лаптопи паметта е съвместима.

ThinkPad X61 Tablet без проблем разпозна невероятната като обем памет.

ThinkPad T61p не само, че коректно разпозна паметта, но и успешно премина 3 пъти Memtest86+ с общо 8GB оперативна памет.

Не само елитните T-series лаптопи на IBM/Lenovo разпознават 8GB оперативна памет. Виждаме, че и ThinkPad R61i също може да работи с максималната за чипсета памет.

С 8GB DDR2 памет може да работи и HP Compaq 8510p - един качествен лаптоп с много добри параметри.

Компактният бизнес модел HP Compaq 2510p има наличен само един слот за памет, но успя да разпознае модула от 4GB, с който мини лаптопът придобива напълно актуални за 2011г. параметри.

Виждате, че и Windows 8 (Beta) коректно разпознава паметта в HP Compaq 2510p.

С DELL Latitude D630 за първи път постигнахме неуспех в  разпознаването на 8GB оперативна памет. Моделът отлично разпознаваше един модул от 4GB, но с повече от 6GB (4GB+2GB) не стигаше в зареждането по-далеч от старт лентата на BIOS.

Приемникът на DELL Latitude D630, моделът Latitude E6400 нямаше проблем с разпознаването на 8GB оперативна памет.

Лаптопите на Fujitsu Suemens от елитната бизнес серия LifeBook също нямат проблеми с разпознаването на 2 х 4GB оперативна памет. На изображението по-горе е показан моделът LifeBook S7210.   Въпреки добрата теоретична подготовка за характеристиките на чипсета Intel 945, все пак решихме да експериментираме и с Thinkpad T60. 4GB-вите модули не само, че не бяха разпознати, но машината отказа и да стартира дори и само с един модул.

Тест за производителност

След като със задоволство установихме, че паметите се разпознават успешно от няколко лаптопа, решихме да премахнем всички съмнения за нестабилна или некоректна работа на паметта. За тази цел избрахме в ролята на тестова машина Thinkpad X61 Tablet.

В ролята на еталон за производителност избрахме два SO-DIMM DDR2 модула на Kingston (800MHz).

Резултати от тестовете

ThinkPad X61 Tablet е оценен по еднакъв начин от рейтинговия модул на Windows 7, независимо от обема на оперативната памет.

3Dmark 2006 също не се впечатлява от двойно по-големият обем памет.

В PCMark Vantage вече виждаме предимство на по-голямата памет.

В Everest 5.50 разлика между 8GB и 4GB оперативна памет на една машина няма.

Не се вижда разлика и след тестване под Super Pi и wPrime.

Заключение. Модулите памет 4GB SO-DIMM DDR2 на Samsung се явяват най-добрият ъпгрейд за качествени лаптопи от по-старо поколение. Имайте предвид, че те се разпознават коректно само от лаптопи, базирани на платформи с чипсет, който е по-нов от Intel 945. Тестовете на 4GB-вите модули показват, че те са не по-малко бързи и стабилни от качествени памети със стандартен обем.

Подобни продукти